Is Steenwijkerland klaar voor de nieuwe Drank- en horecawet?

donderdag 13 juni 2013 13:48

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en horecawet in werking getreden. Steenwijkerland staat voor een behoorlijke klus om deze gewijzigde Drank- en horecawet goed in te voeren. De gemeente heeft er een belangrijke taak en verantwoordelijk bij gekregen. Want de risico’s voor jongeren wat betreft alcoholgebruik zijn niet gering en alcoholmisbruik is hardnekkig.

De wet is met name aangescherpt om drankmisbruik onder jongeren beter aan te kunnen pakken. Op dinsdag 11 juni is in de Eerste Kamer het initiatiefvoorstel behandeld om de alcoholleeftijd te verhogen naar 18 jaar. Een van de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe wet is dat het toezicht helemaal bij de gemeente komt te liggen. Een wet die ook nog een keer wordt aangepast met een verhoging van de leeftijdsgrens zodat handhaving en toezicht ook nog eens geïntensiveerd moet worden.

De ChristenUnie hecht heel veel waarde aan het principe dat schade aan de gezondheid en verstoring van de openbare orde door alcoholmisbruik voorkomen moet worden.

In de gemeente Steenwijkerland zijn ondertussen drie BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) opgeleid voor deze nieuwe taak en er zal structureel geld beschikbaar worden gesteld voor deze nieuwe vorm van handhaving en toezicht voor de gemeente. Binnen de gemeente is een kernteam geformeerd en in oktober 2013 zal de raad een verordening behandelen.

De ChristenUnie heeft tijdens de commissievergadering op 12 juni 2013 haar ongerustheid uitgesproken over twee punten:

Voldoende geld?

Met het geld dat beschikbaar wordt gesteld kan ongeveer 2.000 van de berekende nodige 2.900 uur voor toezicht en handhaving ingevuld worden. (Bij de berekening van deze benodigde 2.900 uur per jaar is nog niet eens rekening gehouden met het werken in koppels tijdens avond- en nachturen.) Lopen we hiermee risico dat de aanpak van drankmisbruik onder jongeren niet voldoende kan worden uitgevoerd?

Toegespitst beleid?

Het beleid (zoals bijv. doorvertaald in het Uitvoeringsprogramma Jeugdagenda) van Steenwijkerland is n.a.v. van deze nieuwe Drank en Horecawet nog niet aangepast terwijl de wet hier wel aanleiding toe geeft. De nieuwe wet biedt keuzemogelijkheden: happy hours kunnen worden geregeld en toegangsleeftijden in de horeca kunnen worden gekoppeld aan sluitingstijden. Naast een verordening is toegespitst beleid over preventie van alcoholgebruik naar onze mening een onmisbare basis voor toezicht en handhaving.

Sietze van Hemmen, raadslid ChristenUnie Steenwijkerland

Labels
Weblog

« Terug