Mijmeringen bij het afscheid van een raadslid - Vrouwk bruining

woensdag 27 februari 2013 14:10

Gisteravond, 26 februari 2013, heeft Vrouwk Bruining afscheid genomen van de gemeenteraad in Steenwijkerland. Ze is sinds 2005 een zeer gedreven en gewaardeerd raadslid geweest. Naast raadslid, was ze al die tijd ook fractievoorzitter van de ChristenUnie fractie in de raad. En ook dat deed ze uitzonderlijk goed. Daarom wat mijmeringen vanuit de inmiddels geheel vernieuwde ChristenUnie fractie.

Dankbaarheid en respect zijn twee woorden die bij mij opkomen als ik aan Vrouwk denk. Dankbaar dat ze zo lang haar werk als raadslid heeft mogen doen en dankbaar dat ik persoonlijk ook een korte tijd met haar mocht samenwerken in de raad. En respect omdat ze zo lang en met zoveel kwaliteit en passie haar werk heeft gedaan. In een tweet, die iemand stuurde rond de aankondiging van haar afscheid, werd ze een icoon genoemd, een voorbeeld, een rolmodel. En dat is ze wat mij betreft ook.

Toen ik aan mensen uit de ChristenUnie vroeg welke woorden Vrouwk typeren, kreeg ik onder andere de volgende antwoorden: plichtsgetrouw; betrokken; met een sociaal hart; zorgzaam; verantwoordelijk; je weet wat je aan Vrouwk hebt; veeleisend, met name ten opzichte van zichzelf; sterke eigen mening, maar wel gevoelig voor argumenten; wars van politieke spelletjes en machtsspelletjes.

Ik herken deze typeringen en heb ze zelf ook in de afgelopen maanden van dichtbij mogen ervaren. Vrouwk bereid zich altijd heel goed voor op vergaderingen. Ze schroomt niet om bij wethouders, bij ambtenaren en/of bij burgers navraag te doen. Ze vraagt zich altijd af wat de gevolgen zijn van een besluit en of die wel rechtvaardig zijn? In dat opzicht is ze wat mij betreft zeker een rolmodel en die kwaliteit die zij hebt gebracht heeft, wil de ChristenUnie ook in de toekomst blijven leveren.

Vrouwk, heeft het lang volgehouden in de politiek. Mensen beseffen lang niet altijd hoeveel tijd en energie het raadswerk kost. Hoeveel avonden je van huis bent voor weer een vergadering of workshop. Naast een gevoel van dankbaarheid, is respect dan ook zeker op zijn plaats.

In haar politieke werk, heeft Vrouwk zich altijd dienstbaar opgesteld. Dienstbaar aan de mensen in Steenwijkerland. Ze heeft zich sterk gemaakt voor een betrokken en rechtvaardige samenleving waar iedereen tot zijn of haar recht kan komen. En de motivatie daarvoor vond ze in haar geloof, in haar christen zijn. Het was voor haar vanzelfsprekend dat je als christen ook in de politiek je verantwoordelijkheid moet nemen.

En nu is Vrouwk gestopt. Met haar vertrek, en het eerdere vertrek van Hugo Belder in oktober 2012, is de ChristenUnie fractie nu helemaal vernieuwd. Marcel Scheringa is Hugo Belder opgevolgd en Sietze van Hemmen heeft de plaats van Vrouwk ingenomen. Sietze is al enkele jaren actief in de steunfractie van de ChristenUnie in Steenwijkerland. Hij heeft dus al de nodige dossierkennis. Toch zullen we hard aan de slag moeten om zo snel mogelijk dezelfde kwaliteit weer te kunnen leveren als de vroegere fractie. Dat zal op korte termijn niet gemakkelijk zijn. Sietze en ondergetekende zullen ons uiterste best doen en zijn bereid de nodige tijd voor het raadswerk vrij te maken. Op korte termijn zullen we u laten weten hoe we het werk zullen verdelen en wie welke onderwerpen zal gaan behandelen. U kunt ons altijd uw vragen en opmerkingen sturen via marcel.scheringa@steenwijkerland.nl of sietze.van.hemmen@steenwijkerland.nl Dat stellen we zelfs bijzonder op prijs.

Namens de fractie: Marcel Scheringa

Labels
Weblog

« Terug