Algemene Beschouwingen (Begroting 2013 en verder)

woensdag 14 november 2012 12:43

Op 13 november 2012, heeft de gemeenteraad gesproken over de begroting voor 2013 en de jaren erna. De bespreking van de begroting is altijd een moment in het jaar waarop de partijen in de gemeenteraad in algemene zin hun mening geven over de gang van zaken en aangeven wat voor hun (extra) belangrijk is.

Dit jaar staat de begroting vooral in het teken van bezuinigingen. Niet alleen de landelijke overheid moet bezuinigen, ook de gemeenten moeten de broekriem aanhalen. Gelukkig kunnen we constateren dat de coalitie, waar de ChristenUnie onderdeel van uitmaakt, er in is geslaagd om de lasten voor de burgers (dus de lokale belastingen en heffingen) met minder dan de inflatie te laten stijgen. De afvalstoffenheffing wordt zelfs goedkoper in 2013. Dat is iets waar we trots op zijn; goed nieuws voor de inwoners.

Uiteraard is er niet alleen goed nieuws. De bezuinigingen treffen vele instanties en verenigingen en ook burgers zullen er direct of indirect iets van gaan merken. Zo wordt er bezuinigd op het gebied van Welzijn en kunnen niet alle welzijnsactiviteiten op dezelfde manier doorgaan. Meer en meer vindt er een verschuiving plaats naar vrijwilligers en komen er minder betaalde krachten. De ChristenUnie vindt het op zich goed dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving en voor de mensen om hen heen maar we moeten ervoor waken dat we niet overvragen. Een zekere mate van ondersteuning van vrijwilligers blijft nodig. Gelukkig heeft het College toegezegd dat ze daar goed op zullen letten en zullen bijspringen als de nood echt aan de man is.

Op twee gebieden vroeg de ChristenUnie extra aandacht omdat de bezuinigingen hard zouden aankomen: de muziekkorpsen en de bibliotheken. Voor beiden wilden we graag dat de bezuinigingen minder snel werden ingevoerd omdat er anders stapeling van effecten zou ontstaan en bepaalde verenigingen echt in de problemen zouden komen. Wat de muziekkorpsen betreft heeft de wethouder toegezegd dat er in 2013 NIET bezuinigd zal worden en dat gekeken wordt hoe de bezuiniging in 2014 moet worden vorm gegeven. Dat vinden we goed nieuws. Voorlopig even wat lucht voor de muziekkorpsen.

Voor de bibliotheken is er zelfs nog beter nieuws. Een motie van de oppositie werd aangenomen waarin de hele bezuiniging  werd teruggedraaid. Op zich vonden wij dat ook de bibliotheken iets zouden moeten inleveren, maar we zijn toch blij voor met name Scheerwolde en Giethoorn die nu hun bibliotheek in de huidige vorm zullen kunnen behouden.

Tenslotte het zwembad in Vollenhove. Een zwembad dat we elk jaar relatief veel subsidie krijgt. In de begroting voor de komende jaren was een forse bezuiniging voorgesteld op deze subsidie. Vele partijen, waaronder de ChristenUnie hebben er bij de wethouder op aangedrongen dat het zwembad voor Vollenhove moet worden behouden. De wethouder was het daar mee eens en hoewel het zwembad wel iets minder vaak open zal zijn voor vrij zwemmen, zal het verder, ondanks de bezuinigingen, als voorziening gewoon blijven bestaan. Dus de komende jaren kunt u gewoon blijven zwemmen in Vollenhove.

Namens de ChristenUnie fractie: Marcel Scheringa

Labels
Fractie
Weblog

« Terug