Laatste raadsvergadering ... van het vergaderjaar

woensdag 11 juli 2012 20:07

Gisteren was de behandeling van de Perspectiefnota. Dit is de aanzet om tot een begroting voor volgende jaar te komen. In deze nota wordt ook gekeken naar waar we staan in de uitvoering van de plannen voor dit jaar (oude Voorjaarsnota) en tegelijkertijd was dit een vinger aan de pols Tav de realisatie van het coaliteaccoord met PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie.

Het gezamenlijke gevoel is dat we goed op weg zijn de geformuleerde doelstellingen te bereiken. Niet op alle vlakken, maar toch overheersend een goed gevoel. Om dankbaar voor te zijn. Zegeningen te zien op het werk dat door veel mensen wordt gedaan.

Een stevige discussie over de bezuinigingen wordt gevoerd. Het college heeft voldoende signalen en kaders meegekregen om de begroting verder voor te bereiden. Daarnaast een discussie over het betaald parkeren in Steenwijk en het betaald toeristisch parkeren. Tav betaald parkeren in Steenwijk hebben wij gekozen voor uitstel, het college opdracht gegeven met Stichting Steenwijk Vestingstad verder te werken aan een oplossing en als ze er niet uitkomen om op 1-1-2015 tot invoering van betaald parkeren over te gaan (aangepaste motie CDA-VVD-CPB-SP gesteund).

Tav betaald toeristisch parkeren hebben wij besloten eerst af te wachten op een nota rond parkeren. De wethouder zei wel dat die nu niet meer komt agv de aangenomen motie betaald parkeren Steenwijk, maar hij moet nog steeds wel eea gaan regelen voor het toeristisch parkeren. En daarvoor heeft hij wel de Raad nodig. Wij wilden die discussie afwachten.

Samen met BGL hebben we een motie ingediend tegen de voorgestelde verhoging van de hondenbelasting. Deze motie is aangenomen door de Raad. De gemeente moet niet de hondenbezitters extra belasten om lastige bezuinigingen op andere vlakken te voorkomen. Dat is niet sociaal en rechtvaardig. Zeker als je in ogenschouw neemt dat voor de primaire taken die uitgevoerd moeten worden voldoende middelen zijn: handhaving tav hondenpoepoverlast (geen verhoging van het aantal uren in 2013) en de opvang van zwerfhonden (en katten).

Tav het amendement over de ROVA dividenden (okt 2011) hebben we betoogd dat het college zich niet aan de opdracht houdt. Medeindieners vorig jaar hebben de opmerkingen van het college daarover in de nota of gemist of niet willen lezen. Het amendement bevat voldoende mogelijkheden tot manoeuvres door het college, maar stelt wel kaders. Het zijn die kaders waaraan het college zich niet houdt. Wij hebben nu een denkrichting voorgesteld waardoor:

  1. Kerken te helpen duurzame energie maatregelen te nemen omdat we als gemeente ook steeds meer aan hun vragen op het gebied van WMO. Door kerken helpen te bezuinigen op hun energierekening, kunnen ze meer betekenen op het sociaal en maatschappelijk vlak in de samenleving.
  2. In te zetten op meer LED-verlichting in de openbare ruimte, bijv. versneld vervangen van oude lantaarnpalen. Bespaart energie (dat is waar het omgaat) en daarmee ook een lagere energierekening van de gemeente (bezuiniging).
  3. Middelen beschikbaar te maken voor de invoering van een energieregio.

Tegelijkertijd willen wij invulling geven aan het principe de vervuiler betaald. Dat betekent dat de tarieven - conform beleid - voor afval naar de 100% dekking toe moeten.

Wij zullen met een voorstel komen om op deze manier binnen de kaders van het raadsbesluit met een goede besteding van de middelen te komen.

En dan nog  dit ...

Ik heb aangekondigd mij  werk als raadslid neer te leggen en ervoor te kiezen meer tijd aan mijn gezin te kunnen geven. Het signaal is dat dat nodig is en daarom was het besluit een 'no-brainer': daar hoefde ik niet lang over na te denken, het gezin staat bovenaan in de prioriteitenlijstje. Het is wel een pijnlijk besluit omdat ik het werk als raadslid met veel plezier heb gedaan en ik wel gekozen ben om volksvertegenwoordiger te zijn. Ik zal de discussie met en het samenwerken in de Raad en met College tbv de gemeente en de samenleving missen. Politiek gaat over keuzes maken. Dat heb ik ook nu weer gedaan.

Labels
Weblog

« Terug