Algemene Beschouwingen en Begroting 2012

woensdag 09 november 2011 20:04

Laat maar zeggen lokale prinsjesdag, alleen dan zonder poespas. Een van de weinige vergaderingen die in Steenwijkerland al 's middags begint. En in dit geval tot in de late uurtjes doorliep. Uiteindelijk pas na 23:00 uur klaar. Bij voorgaande jaren heb ik dit nog niet eerder zo meegemaakt.

Een mooie definitie van Beschouwing: het zorgvuldig in gespannen opmerkzaamheid gadeslaan. Er waren dan dus ook partijen die enige reflectie gaven op de huidige tijd en de consequenties daarvan voor onze mooie gemeente. De bijdrage van Vrouwk Bruining namens de ChristenUnie was zoals gebruikelijk duidelijk en goed van toon: positief kritisch.

Niet iedereen is even zorgvuldig en opmerkzaam in het gadeslaan. Het is natuurlijk te triest voor woorden dat Trijn Jongman, PvdA, meent het argument te moeten gebruiken dat ik niet iets over afgevallen herfstbladen mag zeggen bij een discussie over vegen. Ik ben volgens haar namelijk iedere dag van 7-19 uur in Rotterdam. Ik kan meedelen dat ik al zeker 1,5 jaar daar niet geweest ben. In plaats van goede argumenten te gebruiken waarom zij vindt dat afwenteling van kosten (Rioleringsheffing) naar de burger toe de juiste keuze is, gebruikt ze oneigenlijke en bovendien foute argumenten! Stapeling van lasten was nu juist iets waar de PvdA tegen ageert, maar tegelijkertijd in dit geval dus weer niets tegen doet. Het moet niet gekker worden.

In de discussie rond de grondexploitatie vinden wij dat de afgesproken risicodekking op orde moet zijn. Het argument dat de extra storting van €0,5 miljoen slechts een druppel op de gloeiende plaat is (CDA) en het argument dat de Algemene Reserve Vrij Besteedbaar ontzien wordt omdat de raad dat zo graag wil (van de Nouland, wethouder) ziin beide misplaatst. Ook de verwachting dat het komende jaar allemaal wel goed komt en dat daar de risicodekking mee geregeld is, is wat ons betreft geen reden om af te wijken van de raad's eigen spelregels. De beoogde aanvulling is 10% en niet zoals het CDA deed veronderstellen slechts 3%. BGL is van mening dat we nog lang niet aan het eind van de problemen zijn, maar ze vonden het niet belangrijk om de risicopremie op orde te hebben: inconsequent!

Er was verder nog discussie over de griffieondersteuning, bezuiniging op koffie, hapjes en drankjes bij raadsvergaderingen, bijdrages voor kleedkameraccomodaties, toeristenbelasting, betaald parkeren en hoe een sluitende begroting aan te bieden aan de provincie. Divers in onderwerpen dus. En niet altijd willen of kunnen partijen argumenten aandragen waarom ze iets willen of juist niet. De raad moet m.i. dus ook blijven inzetten om het eigen proces van  besluitvorming beter te doen. Vergaderdiscipline en structuur is ook duidelijk. Vanuit verschillende hoeken heb ik vernomen dat vergadering soms erg rommelig overkwam via de radio. Werk aan de winkel voor het Presidium om daar ook wat aan te doen.

Labels
Weblog

« Terug