ChristenUnie maakt zich sterk voor chronisch zieken.

loesje-chronisch-ziekvrijdag 03 februari 2017 10:05

In november 2016 heeft de ChristenUnie samen met het CDA ervoor gezorgd dat geld uit 2015! dat bedoeld was voor chronisch zieken, niet naar de Algemene Reserve van de gemeente zou gaan, maar met terugwerkende kracht toch nog beschikbaar komt voor de chronisch zieken. het College beloofde om met een voorstel voor een regeling naar de gemeenteraad te komen.
Tot onze grote schrik heeft het College zonder de raad te vragen om advies, het geld nu beschikbaar gesteld als onderdeel van onze minimaregelingen ter compensatie van het eigen risico in de zorg.

Waarom tot onze schrik? Als ChristenUnie vinden we en vonden we dat het geld dat we als gemeente krijgen voor de chronisch zieken, ook terecht moet komen bij de chronisch zieken. Wij zijn er niet voor om het geld te besteden aan een algemene tegemoetkoming in het eigen risico voor alle minima met een inkomen tot 110% van de bijstand, hoe sympathiek ook bedoeld.

Wij kennen namelijk meerdere mensen die net iets meer inkomen hebben dan die 110% van de bijstandsnorm en die door kosten die ze moeten maken door hun ziekte of beperking, kosten die ze nergens anders kunnen verhalen, een besteedbaar inkomen overhouden dat lager ligt dan veel mensen met een uitkering op bijstandsniveau. Wij wilden een regeling die juist ook deze mensen zou helpen.

Omdat het College de regeling buiten de raad om heeft vastgesteld en al gepubliceerd, kunnen mensen er al rechten aan ontlenen en vonden we dat we de regeling niet meer konden terugtrekken. Aanpassing van de regeling tot bijvoorbeeld 130% van het bijstandsniveau zou veel meer gaan kosten, dus dat is ook geen optie.

Gelukkig is er nog het Noodfonds. Een pot geld die beheerd wordt door het Diaconaal Platform en die bedoeld is voor iedereen die ernstig financieel in de problemen komt, maar buiten all bestaande regelingen valt. Via hun hulpverleners kunnen chronisch zieken met een laag besteedbaar inkomen, daar voor hulp aankloppen. Op ons verzoek heeft de wethouder toegezegd dat ze ervoor zal zorgen dat het Noodfonds voldoende middelen heeft om haar werk te kunnen doen.

Wanneer we als raad gaan spreken over de toekomst van deze regeling, zal de ChristenUnie zich inspannen voor een regeling waar meer chronisch zieken voordeel van kunnen hebben.

Marcel Scheringa

fractievoorzitter ChristenUnie Steenwijkerland

Labels
Weblog

« Terug